Verktøyet SNAKKE har opplevd over en femdobling av antall brukere den siste uka. -Vi tror koronakrisen er årsaken, sier Ane Heiberg Simonsen, spesialrådgiver i RVTS.
AKTUELT: -Lærere og barnehagelærere har ikke mye tid til å bruke slike verktøy i en vanlig hverdag. Det er veldig gledelig at økningen i bruken er så stor nå, når mange har mer ledig tid, sier Ane Heiberg Simonsen, spesialrådgiver i RVTS. (FOTO: RVTS)
AKTUELT: -Lærere og barnehagelærere har ikke mye tid til å bruke slike verktøy i en vanlig hverdag. Det er veldig gledelig at økningen i bruken er så stor nå, når mange har mer ledig tid, sier Ane Heiberg Simonsen, spesialrådgiver i RVTS. (FOTO: RVTS)
SNAKKE er en opplæringsplattform som inngår i regjeringens tiltaksplan En god barndom varer livet ut (2014-2017), og er utviklet av RVTS nasjonalt på oppdrag fra Barne-ungdoms- og familiedirektoratet.
Målet med verktøyet er å øke fagkunnskap og gi handlingskompetanse hos alle hjelpere som jobber med barn. Alle ansatte i kommunen som jobber med barn og unge er målgruppen.
Nå som folk har hjemmekontor på grunn av koronakrisen, jobber de på en annen måte.
-Lærere og barnehagelærere har ikke mye tid til å bruke slike verktøy i en vanlig hverdag. Det er veldig gledelig at økningen i bruken er så stor nå, som mange har mer ledig tid, sier Simonsen.
-Vi hører om mange ledere som har oppfordret ansatte som er hjemme til å gå inn i simuleringen og spille. Det betyr at det treffer målgruppen, og at de har glede og nytte av en slik form for opplæring, bare de får tid og mulighet
Hun forteller at mange lærere og barnehagelærere har barn de nå er bekymret for.
-Man lurer på hvordan det går med dem, nå som de ikke kan være på skole og i barnehage. Vi håper at de tar kontakt med barna og spør hvordan de har det.
-Det kan ha stor betydning i å opprettholde kontinuitet og vanlighet i barns liv. Fagfolk kan bruke simuleringen til å øve seg på kommunikasjon som åpner opp for fortellinger om hvordan barna har det, sier hun.
Det faktum at besøkstallet på nettsiden snakkemedbarn.no økt med 525 % den siste uka, viser at mange benytter seg av muligheten til å øve på å snakke med barn nå.
-Fagfolk har mye kunnskap om barn og vanskeligheter barn kan ha, men mange føler seg usikre på selve samtalen. Hvordan skal man innlede og ordlegge seg? Hvordan introdusere et vanskelig tema? Hva hvis barnet ikke vil si noe? Da kan SNAKKE være til hjelp
-Usikkerheten blir mindre om vi øver, og det gir SNAKKE en mulighet til. De som har prøvd SNAKKE sier det hjelper dem med akkurat det; de føler seg tryggere i samtaler med barn, sier Simonsen.
Man har satset først og fremst på å få simuleringen ut i bruk i barnehager og skoler, men helsestasjoner, barnevern, fritidsklubber og alle som møter barn kan ha glede av å bruke SNAKKE.
Gunnhild Berglen og Nikolai Raabye Haugen har utviklet ressurser for å tilrettelegge for brukermedvirkning i forskning og utviklingsarbeid.
Både ordføreren og kommunepsykologen har innledet bålpraten, som er fast element på samlingene
– Bli med i et fellesskap der du bidrar for deg selv og andre. Det kan ha større ringvirkninger enn du tror!
Den nasjonale ABC-kampanjen er rulla ut. Tre grep er sentrale, seier minister Vestre: Gjer noko aktivt, meiningsfullt og saman med andre
Koret, som får stadig flere medlemmer og drives av Frivillighetssentralen i bygda, rimer godt med ABC for god psykisk helse-modellen.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?