Som ansatt i kommunalt psykisk helse- og rusarbeid vil du møte personer som har tanker eller planer om selvmord.
E-LÆRING: Leder ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging, Lars Mehlum, presenterer senterets E-læringskurs i selvmordsrisikovurdering, et av flere digitale verktøy som omtales i denne artikkelen. FOTO/VIDEO: selvmordsrisikovurdering.no
E-LÆRING: Leder ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging, Lars Mehlum, presenterer senterets E-læringskurs i selvmordsrisikovurdering, et av flere digitale verktøy som omtales i denne artikkelen. FOTO/VIDEO: selvmordsrisikovurdering.no
For å gjøre kommunenes tilbud mer tilgjengelig for befolkningen er det viktig at kommunene tydeliggjør informasjon på sine nettsider om:
I Norge skjer det omtrent 550 selvmord hvert år. Årsakene til selvmord er sammensatte og komplekse, og selvmordsforebyggende arbeid kan være utfordrende.
Foreløpig vet vi lite om hvordan koronakrisen vil påvirke befolkningens psykiske helse og selvmordsrisiko på sikt. Men det kan være en risiko for at virkninger over tid kan bli økt psykisk sykelighet, og muligens også økt forekomst av selvmord i særlig risikoutsatte grupper.
I den situasjonen vi er i nå vil det derfor være av stor betydning at tjenestene er proaktive, og har fokus på forebyggende oppfølging av særlig utsatte grupper. Forskning har også vist til betydningen av individuell og målrettet oppfølging, for eksempel i form av stressmestringstiltak.
Koronakrisen kan gjøre at noen opplever mye stress og økte belastninger. Dette kan for eksempel være:
Erfaring viser at mange ikke forteller om selvmordstanker på eget initiativ. Både retningslinjer for forebygging av selvmord, veiledende materiell for kommunene og pakkeforløp for psykiske lidelser og rusbehandling anbefaler derfor standardisert kartlegging og vurdering av selvmordsrisiko.
I det veiledende materiellet som er utarbeidet for kommunene er det beskrevet en trinnvis veiledning for hvordan man bør gå frem, når man bør være særlig oppmerksom og råd om hvordan man kan snakke med en som har selvmordstanker.
Vurdering av selvmordsrisiko er noe av det vanskeligste helsepersonell gjør. Nå kan du som jobber i psykisk helse- og rustjenestene øke din kompetanse om selvmordsvurderinger, forebyggende tiltak og henvisningsrutiner ved hjelp av lett tilgjengelige digitale læringsverktøy.
På nettsiden Psykososialberedskap.no finner du mye nyttig kunnskap om selvmordsforebygging. For eksempel digitale læringsressurser for helsepersonell, digitale selvhjelpsverktøy og råd til deg i psykisk helse- og rustjenestene som skal snakke med noen som har selvmordstanker. Nettsiden er utviklet av RVTS Øst, men ulike fagmiljø har bidratt med innhold.
Under koronakrisen vil det være reduserte muligheter til å møtes fysisk for opplæring. Da kan digitale opplæringsverktøy være nyttige. NSSF har laget et e-læringskurs for selvmordsrisikovurdering, som består av fem moduler og tar omtrent to timer å gjennomføre. Formålet med kurset er at deltagerne skal bli bedre til å identifisere selvmordsrisiko, og kunne gjøre nødvendige tiltak.
Det er også utviklet en film som demonstrerer hvordan helsepersonell kan gjennomføre en samtale hvor målet er å lage en plan for hvordan man kan håndtere selvmordstanker. Filmen viser et eksempel på hvordan en slik samtale kan foregå. Samtalen kan gjennomføres som videokonsultasjon, og man kan ta i bruk et nedlastbart skjema for sikkerhetsplan.
Kilde: Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging
For å gjøre kommunenes tilbud mer tilgjengelig for befolkningen er det viktig at kommunene tydeliggjør informasjon på sine nettsider om:
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?