6 FACT-team i Innlandet blir snart til 8. Som del av satsingen er det ansatt en egen ressursperson for å understøtte teamene.
-Vi har 6 FACT-team i dag, og to til er under etablering. Min rolle er å være en koordinator og et bindeledd mellom teamene, sykehus, kommune og fylkesmannen, slik at oppbyggingen kan bli samkjørt og av god kvalitet, sier FACT-koordinator i Innlandet, Thomas Kulbrandstad.
Innenfor de til enhver tid gjeldende koronasmitterådene opererer han som en slags «edderkopp», som både bringer inn og henter med seg erfaringer til og fra FACT-teamene.
-FACT-team jobber oppsøkende overfor mennesker med alvorlige psykisk helse- og rusproblemer, og jeg forsøker på samme måte å jobbe litt oppsøkende overfor teamene, sier han.
En nøkkeloppgave for teamene er å få til et godt samarbeid mellom kommuner og spesialisthelsetjenesten, som begge stiller med ansatte i teamene. I tillegg til tidvis å reise rundt har Kulbrandstad opprettet 10 ulike nettverk for ansatte i teamene, som han drifter, og som i stor grad møtes digitalt.
-Det er ulike roller i hvert team, og i de digitale møtene kobler jeg sammen folk fra ulike team som har de samme rollene. Hensikten er at de skal kunne dele erfaringer og lære av hverandre, og oppleve å være del av en større satsing som FACT er, forklarer han.
I en filmreportasje napha.no har laget om hvordan han jobber, møter man teamledere både i Gjøvik og Lillehammer som forteller om stor verdi av å ha Thomas som diskusjonspartner, og at de tar med seg gode ideer fra de andre teamene gjennom ham.
I reportasjen intervjues også to seniorrådgivere hos Fylkesmannen i Innlandet, som forteller om hvordan FACT-satsingen ble så stor at det ble nødvendig med en ressurs som kunne drive satsingen fremover på en samordnet måte.
-Et viktig poeng er at stillingen min er lagt inn under divisjonsdirektør for psykisk helsevern i Sykehuset Innlandet. En slik organisering er med på å understreke at dette er en satsing det legges mye tyngde i. Det betyr at den er prioritert på høyt nivå i organisasjonen, noe som også signaliserer ut til alle team og samarbeidspartnere at det er viktig med erfaringsdeling og samkjørt satsing for å oppnå tjenester av god kvalitet, sier Kulbrandstad.
Han har vært i stillingen siden høsten 2019. Fra 1. mars 2021 begynner han hos Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP).
-Jeg skal også der jobbe mye med ACT og FACT, og det er ansatt en ny person som kommer inn i jobben jeg har nå som koordinator. Så satsingen fortsetter med uforminsket styrke, sier Kulbrandstad.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?