Verdenskonferanse i utendørsterapi på Agder utsatt til 2022  

Verdenskonferanse i utendørsterapi på Agder utsatt til 2022  

Nyheter / Publisert: 28. juni 2021.   Endret: 28. juni 2021

Pandemien har bidratt til et intensivert, internasjonalt nettverksarbeid, forteller Carina Ribe Ferneee, forsker og PhD ved Sørlandet sykehus.

 

Carina Fernee

KOLLEGAEN DØDE: -Men det vokser i sporene hans, og både ei lærebok vi var godt i gang med å skrive, samt en ny etter-/videreutdanning vi planla sammen med Universitetet i Agder blir realisert. Om pandemien tillater det, starter studiet Naturbasert terapeutisk arbeid opp i august i år, sier Carina Ribe Ferneee, forsker og PhD ved Sørlandet sykehus. (FOTO: Privat)

KOLLEGAEN DØDE: -Men d...

Konferansen holdes hvert tredje år. I 2015 var den i Denver, USA og i 2018 i Sydney i Australia. 

-9th International Adventure Therapy Conference (9IATC) vil nå utsettes et år og avholdes den 20.-25. juni 2022. Vi starter på kysten i Kristiansand og forflytter oss midtveis opp gjennom vakre Setesdalen til Hovden, hvor andre del av konferansen finner sted, forteller Carina Ribe Ferneee, forsker og PhD ved Sørlandet sykehus.

Man hadde opprinnelig tenkt å holde første del av konferansen på Odderøya, men legger nå opp til en hybrid konferanse, der mest mulig innhold skal strømmes.

Et stort antall digitale deltakere

-Vi vil benytte campusen til Universitetet i Agder på Gimlemoen i Kristiansand. Der er det mange grøntområder å benytte seg av til workshops utendørs, samt at streaming-løsninger ligger klare i auditoriene på Campus, forteller Fernee.

Det er UiA, Sørlandet sykehus, Kristiansand kommune og Blå Kors som arrangerer denne verdenskonferansen. Fernee håper det blir mulig å samle en god gjeng, i det minste fra de nordiske og europeiske landene.

-Vi har justert anslaget deltakere som skal være fysisk til stede fra opprinnelig 400 til 250. I tillegg vil det være et stort antall mennesker som følger konferansen digitalt.

Mye mer kontakt

Man tror en hybrid løsning åpner opp for at langt flere deltakere kan følge konferansen, enn ellers, da Norge er et høykostland.

-I et klimaperspektiv er det også en bra ting at vi ikke reiser like mye som tidligere. For øvrig har pandemien bidratt til at det internasjonale nettverksarbeidet som foregår mellom konferansene har blitt intensivert, slik at vi nå har mye mer kontakt med hverandre gjennom treffpunkter og allmøter på Zoom, sier Fernee.

To konferanser i en

-Denne verdenskonferansen er den første som arrangeres i Norden, vi samarbeider derfor tett med Nordic Outdoor Therapy Network (NOTN).

-I tillegg sammenfaller konferansen med den tredje i rekken av den tilsvarende europeiske konferansen, slik at vi slår sammen 3rd Gathering for Adventure Therapy in Europe med 9IATC og dermed blir til 9IATC/3GATE. To konferanser i en med andre ord!

Ekskursjoner og aktiviteter

Innholdet i verdenskonferansen blir en kombinasjon av plenumsforedrag, forskningspresentasjoner og en rekke praktiske workshops.

-Alle presentørene kan velge mellom innendørs, utendørs eller digitalt format på presentasjonen eller workshopen sin, slik at vi åpner for at de som ikke kan delta fysisk på konferansen også har mulighet til å presentere.

-Ellers er det felles morgenaktiviteter hver dag, sosialt program med en internasjonal «dance-off», konserter på kveldene og mange muligheter for å mingle og knytte nye bekjentskaper. I løpet av forflytningsdagen fra Kristiansand til Hovden midtveis i konferansen blir det lagt opp til mulighet for å velge blant flere ekskursjoner og aktiviteter opp langs Setesdalen, sier Fernee.

Vil bli minnemarkering

-På Hovden vil vi feire midtsommernatten den 23. juni sammen med lokalbefolkningen på Hovden, tradisjon tro med et stort St. Hans bål. Siste kvelden har vi planer om å lage en stor minnemarkering og feiring av vår kjære kollega Leiv Einar Gabrielsen på toppen av fjellet Nos. Leiv har vært sentral i utviklingen av friluftsterapi og utendørsterapifeltet her til lands og i Norden, og det var Leiv og meg som deltok sammen på den 7. verdenskonferansen i Denver i USA hvor vi ble så godt mottatt av det internasjonale miljøet, at tanken ble sådd allerede da om å forsøke å bli vertskap for samme konferansen seks år senere.

- Det lyktes vi med og jeg hadde så sterkt ønsket at Leiv skulle få oppleve konferansen, men slik skulle det ikke bli. Leiv døde den 31. mars i år etter kreftsykdom og savnet etter ham er enormt i miljøet både nasjonalt og internasjonalt. Det blir veldig sterkt å samles til neste år i Leivs minne.

Bok og etter-/videreutdanning

-Men det vokser i sporene hans, og både ei lærebok vi var godt i gang med å skrive, samt en ny etter-/videreutdanning vi planla sammen med Universitetet i Agder blir realisert. Om pandemien tillater det, starter studiet Naturbasert terapeutisk arbeid opp i august i år.

Boka heter Utendørsterapi – Livsmestring støttet av naturen. Den utgis ved Cappelen Damm Akademisk og skal være klar til verdenskonferansen.

-Nå skal jeg ferdigstille den sammen med nye medforfattere, nemlig Vibeke Palucha, koordinator i ABUPs utendørsterapi (UT)-team, og Iris Anette Olsen, avdelingssjef på ABUP, som også er Leivs kone og kjenner hans tankegods svært godt. Et spennende år står foran oss, sier Fernee, som er forsker ved Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet sykehus. Her leder hun forskningsgruppen knyttet til naturbaserte behandlingstilnærminger.

 

Mer om

Friluftsliv Utendørsterapi Aktivitet og fritid God hjelp i et brukerperspektiv Koronakrisen og psykisk helsearbeid Korona Internasjonalt arbeid

Les også

Publisert: 15/4/2020

Søker bidragsytere til digitalt nyhetsbrev for verdens psykisk helsearbeidere

Publisert: 08/4/2020

Verden vil endre seg etter koronatiden, psykisk helsearbeid også

Publisert: 06/5/2020

Endelig begynner fotballtreningene igjen!

Publisert: 23/8/2017

Adventure and Wilderness Therapy med røtter og fremtid

Publisert: 03/6/2020

Gir introduksjon til utendørsterapi på webinar