Bli med i internasjonalt nettverk for Dialogisk praksis

Bli med i internasjonalt nettverk for Dialogisk praksis

Publisert: 01. juni 2020

Tilbud til norske fagmiljøer og tjenester om deltakelse i internasjonalt nettverk. Registrer din virksomhet innen 21. juni, og få tilgang til andre fagmiljøer og samarbeid.

people talking colourbox

ÅPEN DIALOG: -Det har vært/er stor interesse for Åpen dialog og nettverksmøter. Det har vist seg som en hjelpsom tilnærming til mennesker med alvorlige psykiske problemer, sier tidligere kommuneoverlege Vegard Høgli. 

ÅPEN DIALOG: -Det har v...

- Dialogisk praksisform i møte med mennesker i alvorlige psykiske kriser: Viktigere enn noensinne? 

Dette spør Vegard Høgli om. I egenskap av å ha vært kommuneoverlege i Skien i flere år, har Høgli vært opptatt av hvilken tilnærming man har til mennesker med psykiske vanskeligheter. 

Han sender en oppfordring til alle fagmiljøer som har erfaring med, eller har interesse for og planlegger å etablere tilbud basert på «Åpen dialog i nettverksmøter» med mennesker med psykiske problemer med eller uten rusproblemer, om å registrere seg:

Registrer din virksomhet i denne internasjonale kartleggingen for å få tilgang til et nettverk av andre fagmiljøer og ressurspersoner, og en mulighet for å samarbeide om evaluering og forskning på Åpen Dialog.

Det er ingen forpliktelser knyttet til registreringen, men det er en fin mulighet til å knytte seg til andre fagmiljøer, både i Norge og i utlandet. 

Lenke for registrering Svarfrist 21. juni 2020

Styrke fagutvikling

Høgli er medlem av Advisory Board for prosjektet  HOPEnDialogue.

Prosjektet skal legge til rette for internasjonalt samarbeid om opplæring, kvalitetssikring og evaluering av resultatene til tjenester som benytter åpen dialog som tilnærming.

For å styrke fagutviklingen i dette feltet i Norge er det ønskelig å få oversikt over alle fagmiljøer og tjenester som har erfaring og interesse for Åpen Dialog som tilnærming, forteller Høgli.

Ved å registrere seg i det internasjonale nettverket, får man også oversikt over de norske aktørene eller interessentene. Høgli mener det er nyttig å få oversikt over de norske miljøene som er aktuelle og at det å ha et felles internasjonalt nettverk styrker fagutviklingen. 

Nasjonalt seminar for Åpen dialog i nettverksmøter

Høgli viser til at det årlig pleier å være en nasjonal nettverkssamling for de som er interessert i Åpen dialog i nettverksmøter i Norge, hvor hele fagfeltet inviteres, både fra kommunehelsetjenestene og spesialisthelsetjenestene. Denne samlingen ble sist arrangert i Bergen oktober 2019, og det arbeides nå med å få i stand en ny samling, denne gangen i form av et webinar vinter 20/21. Høgli påpeker at det selvsagt også avhenger av responsen i fagfeltet, og anbefaler alle som er interesserte i modellen og metoden Åpen dialog i nettverksmøter om å registrere seg. 

Hjelpsomme strategier

I dagens situasjon med Covid-19 pandemien som bakteppe, der isolasjon, bekymring for sykdom og død, store sosiale og økonomiske belastninger og bekymringer kan være ekstra tyngende, mener Høgli at det er viktigere enn noensinne å lete etter hjelpsomme strategier for å møte befolkningens utfordringer.

Høgli har spesielt festet seg ved Dialogiske praksisformer, inspirert av Jaakko Seikkulas tenkning og tilnærming i Nord-Finland i mer enn 20 år. Tilnærmingen er kjent i Norge og blir fortsatt benyttet noen steder i Norge. Han forteller at det har vært stor interesse for Dialogiske praksisformer og at det har blitt benyttet noen steder i Norge i mange år. Han pekte på at  «Åpen Dialog i Nettverksmøter» - har vist seg å være en hjelpsom tilnærming til mennesker med alvorlige psykiske problemer:

- Tilnærmingen fokuserer på å forstå mennesker med psykiske lidelser i sin sosiale kontekst, tolerere usikkerhet og fokusere sammen med pasienten og pasientens nærmeste nettverk på hva som er viktig og hjelpsomt. 

Dette i stedet for å fokusere på klassifisering av symptomer og forklaringsmodeller som legger størst vekt på biologiske funksjonsforstyrrelser i hjernen, sier Høgli.

Økt utbredelse og forskning

Høgli forteller at tilnærmingen med dialogiske praksiser har fått fornyet interesse verden over de senere årene.

Han viser også til at det for tiden pågår et bredt anlagt forskningsprosjekt i Storbritannia for å evaluere denne tilnærmingens effekt og nytteverdi (ODDESSI)

Med støtte fra Foundation for Excellence in Mental Health Care etablerte det italienske forskningsrådet i fjor prosjektet HOPEnDialogue.

Dette prosjektet har som formål å samle tjenester som ønsker å implementere og evaluere nytten av dialogisk praksis, og tilbyr å dele ressurser i forhold til opplæring, evaluering av opplæringen, og evaluering av opplevd nytte for mottakerne av tjenester.

Ved å registrere din tjeneste, vil vi se om det er mulig å etablere en norsk tilknytning til dette internasjonale nettverket.

Lenke for registrering Svarfrist 21. juni 2020 

Ved behov for ytterligere opplysninger, kontakt Vegard Høgli på vegard@hogli.info

Relevante artikler:

 

 

FOR DIALOGISK PRAKSIS: Vegard Høgli, lege, MPH, medisinskfaglig rådgiver og tidligere kommuneoverlege i Skien.

Mer om

Nyhet Åpen dialog i nettverksmøter Psykisk helsearbeid som fag og praksisfelt Internasjonalt nettverk Samskaping

Les også

Publisert: 14/6/2019
Åpen dialog - nyhet

Vil bevise at brukerstøttet åpen dialog virker

Publisert: 15/6/2019
Portrettintervju

Møte med Harlene Anderson - en ledestjerne for dialog

Publisert: 30/10/2018
Nettverksmøte

Reduserte trafikkdødsfall blant unge gjennom nettverksmøte

Publisert: 25/10/2018

Treffes for å snakke om å jobbe systemisk rundt brukerne

Publisert: 27/9/2019
Pårørende

-Bygg støtte rundt pårørende med ressursene i lokalmiljøet

Publisert: 12/1/2017
Nyhet

Vil løfte pårørende med ny veileder og håndbok