Vi vil høre kommunenes erfaringer med pakkeforløpene innen psykisk helse og rus for voksne. Hvilken rolle spiller dere i samarbeidet med spesialisthelsetjenesten, hvordan blir pakkeforløpene implementert og organisert?
PAKKEFORLØP: Har det skjedd endringer i samhandlingen mellom spesialist- og kommunehelsetjeneste etter at implementeringen av pakkeforløp nå er i gang? Dette, og andre erfaringer kartlegges i en spørreundersøkelse til kommunene. F.v. Marianne Borthen og Gretha Helen Evensen, begge faglige rådgivere i NAPHA. (FOTO: Ragnhild Krogvig Karlsen/NAPHA).
PAKKEFORLØP: Har det skjedd endringer i samhandlingen mellom spesialist- og kommunehelsetjeneste etter at implementeringen av pakkeforløp nå er i gang? Dette, og andre erfaringer kartlegges i en spørreundersøkelse til kommunene. F.v. Marianne Borthen og Gretha Helen Evensen, begge faglige rådgivere i NAPHA. (FOTO: Ragnhild Krogvig Karlsen/NAPHA).
I forbindelse med implementering av pakkeforløp i helsetjenestene, har NAPHA fått i oppdrag av Helsedirektoratet å bistå kommunene med å utforme sin rolle i pakkeforløpene innen psykisk helse for voksne.
For å løse oppdraget så godt som mulig gjennomfører NAPHA en nasjonal spørreundersøkelse for å kartlegge de kommunale tjenestenes egne erfaringer. Vi samarbeider med Kompetansesenter Rus (KoRus) om undersøkelsen. Alle landets kommuner er invitert til å delta. Det er ledere innen psykisk helse og rus, samt de kommunalt ansatte forløpskoordinatorene som skal svare, og disse skal ha fått lenke til undersøkelsen.
-Vi trenger kunnskap om hvilke erfaringer kommunene har gjort seg med pakkeforløp så langt, sier Marianne Borthen.
Innføringen av pakkeforløp er en mulighet for kommunene og spesialisthelsetjenestene til å forbedre samhandlingen seg i mellom - og med brukerne - til brukernes beste.
-Svarene fra undersøkelsen vil gi oss kunnskap om hva kommunene har bruk for, og vil få betydning for hvordan NAPHA skal jobbe med tematikken pakkeforløp og bistå kommunene med å styrke sin rolle, sier Borthen.
Svarene fra undersøkelsen vil også gi oss viktig grunnlag i NAPHAs dialog med Helsedirektoratet underveis i implementeringsperioden.
-Vi kommer også til å se på svarene sammen med flere av de regionale kompetansesentrene for rus. Det blir nyttig, fordi det er KoRus som skal gi relevant opplæring og kompetansehevende tiltak knyttet til det faglige innholdet i pakkeforløp, sier Borthen.
Spørsmålene i undersøkelsen gjelder Pakkeforløp psykisk helsevern voksne og Pakkeforløp for rusbehandling (Utredning og behandling i psykisk helsevern, voksne, Psykoseutvikling og psykoselidelser, Utredning og behandling av tvangslidelse (OCD Pakkeforløp) og Pakkeforløp Rusbehandling (TSB).
Svarene tikker allerede inn til NAPHA, men vi minner ledere og forløpskoordinatorer om fristen: Tirsdag 03.09.19. Spørreundersø
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?