Hopp til meny
Kjell Elvis og Husbandet
UNDERHOLDT SAMMEN: Kjell Elvis og Husbandet

Sommerfest i Kristiansand

-Arrangørene har klart å gjøre festene ved Løkkeveien så attraktive at mange vil komme, og så forutsigbare og trygge at selv de med de alvorligste lidelsene og det høyeste angstnivået klarer å delta.
Odd Volden

Odd Volden

  • Odd Volden er brukeraktivist og faglig rådgiver i NAPHA.
  • Han holder et skarpt blikk på psykisk helse, og blogger jevnlig på napha.no

Sol eller ikke sol: Sommeren er tida for å feire at vi har lagt bak oss nok en lang vinter. Sommeren er tida for å senke tempoet og for å feire vennskap. Sommeren er tida for å slippe løs gleden over livet og gleden over å få leve i et fredelig land.

Jeg har så langt i år vært invitert på fire sommerfester. Alle invitasjonene har kommet fra aktører på psykisk helsefeltet: Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet sykehus HF, Fritidsetaten i Kristiansand kommune, Mental Helse Kristiansand og Omegn og velferdsgruppa på Løkkeveien Aktivitetshus.

Jeg fikk med meg de to siste og hadde det helt fortreffelig på begge festene. For en løsarbeider med hjemmekontor er disse sommerfestene en kjærkommen anledning til å treffe igjen gamle kjente fra mange års virke som brukermedvirker, erfaringsformidler og erfaringskonsulent.

Venner med schizofreni

For meg er det spesielt hyggelig å treffe igjen de jeg vet har hatt de tøffeste reisene gjennom livet. Jeg har sagt det før, og jeg kommer til å gjenta det til jeg dør: Jeg ble ikke menneske før den dagen jeg for første gang ble kjent med et menneske med schizofreni.

I dag har jeg flere mennesker med schizofreni i venne- og bekjentskapskretsen. Man skal være varsom med å beskrive vennskap instrumentelt, altså som noe som har nytteverdi, men for meg har det i hvert fall vært slik at i tillegg til alt det fine som vennskap alltid fører med seg, har det å bli kjent med mennesker med schizofreni gitt livet en ekstra dimensjon.

I møte med mennesker med den ufattelige lidelsen som vi, med rette eller urette, fortsatt betegner som schizofreni, blir min egen eksistensielle smerte mindre og lettere å håndtere. Det er farlig å generalisere, og enda farligere å romantisere, men jeg tenker ofte at mennesker med schizofreni rommer noe større, på godt og vondt, enn oss andre.

Tilbake til sommerfesten

Vi skal tilbake til sommerfestene, nærmere bestemt til festen i og utenfor Løkkeveien aktivitetshus 19. juni.

Aktivitetshuset er drevet av DPS Solvang i samarbeid med Kristiansand kommune. Like ved aktivitetshuset ligger 16 tilrettelagte boliger for borgere med stort behov for tilrettelegging og assistanse. Boligene er drevet av Kristiansand kommune.

Sanitetskvinnene i Kristiansand har vært og er støttespillere for aktivitetshuset. De bidro vesentlig til finansieringen av bygget. De deltar i velferdsgruppa, som i tillegg til den årlige sommerfesten, den årlige julefesten og det årlige gjestebudet arrangerer regelmessige hyggekvelder for dem som bor i bofellesskapene og dem som er pasienter ved DPS-et.

Trygt for alle

Det som kanskje imponerer mest med festene på Løkkeveien, er at arrangørene har klart å gjøre disse så attraktive at mange vil komme og så forutsigbare og trygge at selv de med de alvorligste lidelsene og det høyeste angstnivået klarer å delta.

På det meste har det vært 120 deltakere, til årets sommerfest var det 90 påmeldte. Kanskje noe å hente her for alle som er opptatt av universell utforming for psykisk helse?

Lise Kristiansen er nestleder i Mental Helse Kristiansand og Omegn og ildsjel og konferansier under festene på Løkkeveien. Hun forteller at disse festene skal være forutsigbare fra år til år - grillmat, kaffe og kaker, kjente artister og et program uten unødige pauser er suksessfaktorer for sommerfestene.

Hoveddelen av invitasjonene går til de som har de største funksjonsnedsettelsene, enten de er innlagt på institusjon, bor i bofellesskap eller går på dagsenter. Men det inviteres alltid andre gjester også, for å gjøre festene til en arena for integrering.

Til hver fest inviteres personer fra det politiske miljøet og fra ledelsen for psykisk helsetjenestene i kommunen og på sykehuset. De trenger å bli minnet på hvor viktig det er å forsøke å skape glede og håp for noen av dem som sliter mest med dette i hverdagen. Sommerfestene er noe alle gleder seg til lenge i forveien og koser seg med lenge etterpå.

Husbandet

Aktivitetssenteret Huset i Vågsbygd i Kristiansand har eget husband - en flott gjeng med dyktige musikere. De spilte tidligere ”bare” coverlåter, men nå har de også låter skrevet av bandmedlemmer på repertoaret. Det skal bli spennende å følge Husbandet videre.

På sommerfesten på Løkkeveien spilte de mens gjestene strømmet til, de spilte underveis - og ikke minst, de spilte sammen med kveldens hovedattraksjon, Kjell Elvis.

Når jeg skal til å introdusere Kjell Elvis nærmere, får jeg en idé:

I Skottland har de en filmfestival med fokus på psykisk helse. Det finnes fotballturneringer for gatelag. Vi har Gaustad-løpene, vinterleker på Geilo og sommerleker på Hove. Mennesker med intellektuelle funksjonsnedsettelser (Dissimilis og Sound of Happiness, for eksempel) spiller ofte konserter, både inne og ute.

Jeg vet at det er mange musikkinteresserte brukere på dagsenter rundt om i landet. Er det noen der ute som vil og kan ta initiativet til en årlig tilrettelagt musikkfestival for borgere med psykiske funksjonsnedsettelser? Eller finnes det kanskje en slik festival allerede et eller annet sted?

Kjell Elvis

Kjell Elvis, egentlig Kjell Henning Bjørnestad, er en norsk Elvis-imitator, født i Farsund, oppvokst i Vanse og bosatt i Lyngdal. Han ble kåret til Europas beste Elvis-imitator i en konkurranse i 2006 og fikk tredjeplass i verdensmesterskapet for Elvis-imitatorer samme år.

Jeg så og hørte ham første gang live under American Festival i Vanse for noen år siden og ble mektig imponert, ikke minst over hvordan Kjell Elvis klarte å forene respekten for Elvis med det lille avvæpnende og humoristiske skråblikket på seg selv og Elvis.

Det samme ble påpekt av en mann som tok ordet under sommerfesten for å takke Kjell Elvis for bidraget. Det var også flott å se hvor på samme tid profesjonelt og personlig Kjell Elvis møtte alle gjestene underveis i showet. Det ble gitt rikelig anledning til et kyss, en dans, fotografering og gjesteopptredener, og de to låtene Kjell Elvis sang med Husbandet satt som en kule fra første tone.

Takk for en flott fest

Det var mange som fikk fortjent takk og gode ord i løpet av festen - for sponsing, for grillmaten og for andre bidrag.

NAPHA-bloggen benytter også anledningen til en liten takketale:

Det er viktig å markere høytider og årstider. Vi blir fattigere uten tradisjoner. Det er viktig å anerkjenne den gode innsatsen som gjøres av mange på psykisk helsefeltet, både på og rundt Løkkeveien aktivitetssenter og i alle kommuner landet over, i den hensikt å sørge for at også mennesker med store psykiske funksjonsnedsettelser får ta del i disse tradisjonene på verdig vis.

På vegne av alle oss som i hverdagen bruker mye av vår tid til å være vaktbikkjer og gjeterhunder: vi glemmer kanskje litt for ofte å logre når vi er fornøyde. Men vi ser alt det gode arbeidet som legges ned, selv om vi kanskje ikke alltid er like flinke til å anerkjenne det høyt og tydelig.

Med disse sjeldent selvransakende ordene ønsker jeg NAPHA-bloggens lesere en riktig god sommer!

Dagens musikalske

Dagens musikalske overlater vi selvfølgelig til originalen - her er Elvis Presley med Peace In The Valley

 Kjell Elvis og gjester/arrangører, inne

 

Hopp til meny