Endret: 03. november 2015
tonerosebratland

GLEDER SEG: -Folk rundt meg har reagert positivt på ideen om en håpskonsert. Nå gleder jeg meg til 5. november, sier Tone Rose Bratland.

Tone Rose arrangerer håpskonsert

Tone Rose arrangerer håpskonsert

Tone Rose Bratland (24) fra Vinje har opplevd overgrep og traumer. Selv er hun opptatt av å gi andre lys og håp, via musikken.

5. november arrangerer hun håpskonsert i Johanneskirken i Bergen.

-Musikk kan skape fellesskap og glede på tusen måter. Det er for meg det ene som fungerer om alt annet ikke fungerer. Musikk er udødelig, det er som et helt eget hjertespråk alle kan forstå. Amalie Skrams hus er et vidunderlig eksempel på hvordan musikk og kreativitet kan skape felleskap og glede i hverdagen, sier Bratland.

Hun formidler mye av livet sitt gjennom musikk og ønsker å dele kjærlighet, glede og inspirasjon gjennom sangene sine.

-Står opp hver morgen og sier at dette er min dag

-Min historie innebærer overgrep og traumer. Man kan smile utad, men livet er ikke alltid slik det ser ut. For min del har jeg brukt erfaringene til å skape masse musikk.

-Jeg står opp tidlig hver morgen og sier til verden at dette er min dag, og jeg skal gjøre den vakker, sier Bratland, som har vokst opp i et musikermiljø, og har et ønske om å kunne leve av musikken på sikt.

Godt nettverk

Folk rundt henne har reagert positivt på konsert-ideen, og det gir henne troen, roen og styrken til å fullføre det hun har startet på.

.Noen lurer jo litt på om jeg har tenkt nøye igjennom alt som må være på plass. Men jeg er velsignet med et nettverk som støtter opp og gjør det mulig å arrangere ting helt selv. Det er jeg evig takknemlig for!

Ble sterkt preget

Bratland forteller om noe som har gjort dypt inntrykk på henne, og har vært med på å forme konserten:

- Benedikte Skogøy Innvær, ei jente som hadde omtrent samme historie og interesser som meg selv, tok sitt eget liv i desember i fjor. Jeg forstår valget hennes for godt til å gå upåvirket ut av det. Hun drev med musikk og var svært talentfull.

Bratland kommer til å fremføre noen av hennes sanger på scenen.

-Når jeg tenker på Benedikte, blir valget mitt om å være åpen veldig lett å ta. Når barn dør på den måten har jeg ikke råd til å være stille lenger, sier hun.

Vil tenne et lys

Det som skjedde fikk Bratland til å endre seg.

-Jeg klarte jeg ikke å holde den samme fasaden jeg har hatt før. Viktigheten av å være “frisk og sterk" ble plutselig ikke så viktig lenger.

-Hvis jeg på noe vis kan tenne et lys eller skape et håp for alle som ikke ser noe lys lenger med, så gjør jeg det. Jeg håper konserten kan bidra, sier Bratland.

-Åpenhet helbreder ensomhet

Hun ønsker åpenhet rundt vanskelige temaer som selvmord, psykiske helseproblemer og overgrep.

-Åpenhet helbreder ensomhet. Benediktes død gjør at jeg ikke lenger ville skjule min historie, mitt liv og mine problemer. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, slår hun fast.

På konserten vil publikum også få oppleve fortellinger, dikt og fellesskap. Det vil være ulike innslag, blant annet fra brukere av Amalie Skrams hus og Kalfarehuset oppfølgingssenter.

Gir ut singel

-Sammen kan vi skape håp, sier Tone Rose Bratland. Som selv har fått hjelp og støtte ved Amalie Skrams hus og SMISO – og jobber som frivillig i Kalfarehuset.

-Jeg tror på Gud og ber alltid før jeg skal synge. Jeg ber at han skal passe på alle som kommer og gi dem en fin kveld. Jeg gleder meg til å dele musikken min og å høre på innslagene jeg har tatt med, som jeg mener formidler masse håp, sier Tone Rose Bratland.

  • I forbindelse med konserten gir Bratland ut singelen «Likegyldig».

 

Amalie Skrams hus
  • Er et kreativt hus i Bergen for mennesker som har erfaring med psykiske helseplager.
  • Huset er til for alle som vil prøve ut egne kreative ressurser, ha en aktiv hverdag, søke ny inspirasjon og delta i et sosialt fellesskap.

 

Kalfarhuset oppfølgingssenter
  • Er et oppfølgingstilbud for mennesker som ønsker å arbeide med endring for å oppnå et liv uten rusavhengighet og kriminalitet.
  • Tilbyr oppfølging primært til mennesker som soner eller har sonet fengselsstraff, eller har gjennomført rusbehandling i institusjon.
  • Virksomheten er en del av Stiftelsen Kirkens Sosialtjeneste som er en ideell, diakonal og landsdekkende stiftelse.
SMISO Hordaland, Senter mot incest og seksuelle overgrep
  • Er et senter for ungdom, menn og kvinner som har opplevd seksuelle overgrep. Senteret har også tilbud til pårørende.
  • Tilbyr hjelp til selvhjelp og gir råd og veiledning i en bearbeidingsprosess.
  • Er et lavterskeltilbud og det trengs ingen henvisning for å benytte tilbudene.
  • Er en privat stiftelse som drives med offentlige midler og gir tilbud til alle kommuner i Hordaland.

Kommenter:

Mer om

god.hjelp.i.et.brukerperspektiv kunst.og.kultur selvmord nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen