Endret: 23. august 2011
Debattpanel tvang, Amaliedagene 2011
DEBATTERTE TVANG: F.v. Erik Olsen (LAP Danmark/www.lap.dk), Mette Ellingsdalen (leder, We Shall Overcome), Jan-Magne Sørensen (leder, Hvite Ørn), Siri Lill Thowsen (leder, Aurora) og Bjørn Lydersen (generalsekretær, Mental Helse). Foto: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

Hardkjør mot Mental Helse

Hardkjør mot Mental Helse

Generalsekretæren i Mental Helse måtte svare på mange kritiske spørsmål under tvangsdebatten på Amaliedagene 22.august.

Organisasjonen Mental Helses rolle i Paulsrudutvalget kom i fokus under debatten om tvang på Amaliedagene på Gaustad i Oslo 22.august:

  • Mental Helse vedtok på sitt landsmøte høsten 2010 at de vil fjerne lov om psykisk helsevern.
  • Hvordan kunne da Mental Helses landsleder Anne Grethe Klunderud, som representant i Paulsrudutvalget, stille seg bak at man inntil videre skal beholde loven og gjøre endringer i den i stedet for å fjerne den med en gang?

-Strategisk

Dette var kjernespørsmålet i debatten under Amaliedagene mandag 22.august. Tema for debatten var Paulsrudutvalgets innstilling om tvang i psykisk helsevern, som ble lagt frem 17. juni i år.

-Når man sitter i et offentlig utvalg handler det også om å tenke strategisk. Vi fikk med resten av utvalget på et mål om å fjerne særlovgivningen på sikt, selv om dette vil ta noe tid fordi loven om psykisk helsevern griper inn i mange andre lover, sa generalsekretær i Mental Helse, Bjørn Lydersen.

-Ikke bundet

Samtidig understreket Lydersen at Mental Helse - i sin kommende høringsuttalelse til Paulsrudutvalgets innstilling - ikke er bundet av det deres egen landsleder har stilt seg bak i utvalget.

-Medlemmer i slike utvalg er personlig oppnevnt, selv om man er foreslått av en organisasjon, sa Lydersen.

-Ønsker å fjerne lov

- Det var jo ikke en hvilken som helst person det var snakk om, men lederen i Mental Helse. Kan ikke dette bli problematisk, utfordret debattleder Marianne Røiseland, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

-Mental Helse står helt fritt til å kritisere Paulsrudutvalget. Vi står fast på de fem punktene om tvang som våre 10 000 medlemmer står bak gjennom enstemmig vedtak på vårt landsmøte, og som blant annet innebærer at vi ønsker å fjerne lov om psykisk helsevern, sa Lydersen.

Sterk kritikk

Leder i organisasjonen We Shall Overcome, Mette Ellingsdalen, var kritisk til Mental Helses håndtering av denne saken.

-Hvordan skal sentrale myndigheter oppfatte at dere er uenige når dere ikke sier det, spurte Ellingsdalen.

-Uinteressant

-Jeg tror ikke myndighetene har problemer med å se hva vi mener. Selv om vi ikke setter dissens så tror ikke myndighetene at ikke vi jobber videre for å få gjennom våre krav, sa Bjørn Lydersen.

-Det blir uinteressant hva Mental Helse mener når dere ikke sier det i de riktige foraene, mente WSO-leder Mette Ellingsdalen.

Meldte seg ut

Hege Orefellen, som satt i Paulsrudutvalget etter forslag fra organisasjonen We Shall Overcome, tok dissens. En hovedbegrunnelse var at hun mente utvalgets forslag ikke ville redusere bruk av tvang vesentlig, og at de ikke ville møte kravene i FN-konvensjonen om rettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne. Mental Helses landsleder, Anne Grethe Klunderud, valgte å bli med på en merknad fra resten av utvalget, som var kritisk til Orefellens dissens.

Da det ble åpnet for innspill fra salen, tok Siv Helen Rydheim ordet.

-Jeg meldte meg ut av Mental Helse. Mental Helse var til og med med på merknaden til Orefellens dissens. Det var dråpen som fikk begeret til å flyte over, sa Rydheim.

-Utålmodige

Lydersen understreket igjen de taktiske avveiningene han mente Mental Helses representant måtte ta i utvalget.

-Man kan velge å ta dissens, eller søke konsensus. Vi har kommet et par trinn oppover på stigen med utvalgets innstilling, samtidig som vi er utålmodige etter å komme videre, sa Lydersen.

Les også:

I HARDT VÆR: Bjørn Lydersen, generalsekretær i Mental Helse.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen