Publisert: 22. februar 2016.   Endret: 03. oktober 2016
gjøvik trening

STOR EFFEKT: Yngvild Paulsen Stokke og Marianne Halmstad Andersen merker at treningen gjør at de føler seg mye bedre. Treningsinstruktør Tina Løkken Molstadkroken roser innsatsen deres. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).

-Mindre vafler og mer fysisk aktivitet i psykisk helsearbeid

-Mindre vafler og mer fysisk aktivitet i psykisk helsearbeid

-Jeg trodde treningssentre spiste små barn til frokost. Men nå vet jeg at man blir sterkere og gladere av å trene på et slikt sted, sier Yngvild Paulsen Stokke.

NAPHA møter henne rett før den ukentlige, gratis treningen personer som sliter psykisk i Gjøvik kommune har tilgang til, på Toten treningssenter.

Det var legen hennes på Reinsvoll som fortalte henne om tilbudet da hun var innlagt der for om lag fire år siden. 25-åringen bestemte seg for å bli med.

-Det var spennende å komme hit første gangen, stedet var liksom en helt ny arena for meg. Men så opplevde jeg jo at det ble veldig bra, sier hun, og smiler spøkefullt:

-Før trodde jeg at treningssentre spiste små barn til frokost. Men slik er det jo ikke.

Greit at den fysiske helsa også er i orden

Nå har hun blitt ordinær medlem på treningssenteret og trener her tre ganger i uka. Yoga. Zumba. Kondis og styrke. Hun er på arbeidsavklaringspenger og jobber i ei kantine. Målet er å få seg fast jobb.

-Jeg har fått mye bedre kondis av treningen og er blitt mye sterkere. Den økte fysiske aktiviteten gjør at jeg totalt sett føler meg bedre. Det krever mye å være i jobb, og det er det greit å gjøre en innsats for å holde den fysiske helsa i orden også.

-Men det er jo egentlig feil å skille for mye mellom fysisk og psykisk helse, det henger jo så tett sammen. Treningen gjør at man får endorfiner i massevis. Og det gjør at man blir mye gladere, poengterer Paulsen Stokke.

Bedre oppmøte hos disse enn de andre

Snart skal de i gang i spinningsalen, hun, Marianne Halmstad Andersen og et titalls personer til. Tina Løkken Molstadkroken har vært treningsinstruktøren deres siden 2009.

-Innsatsen de viser er helt strålende. Gruppa har stor pågang, og oppmøtet er overraskende bra. Faktisk er det bedre i denne gruppa enn det vi ser ellers, påpeker hun.

Det sosiale aspektet betyr mye

-Det er godt å møte andre som er samme situasjon som en selv. Og det blir også så en tenker, at når de andre klarer det, skal jammen jeg klare det også, sier Marianne Halmstad Andersen.

Hun har vært med på treningen i bare fire måneder, men merker allerede at det hjelper. I tillegg til treningene på Gjøvik på fredager deltar hun også en del på kulturnettverkets treninger på Raufoss på tirsdager.

SMS-er fra kommunen motiverer

-Det jeg sliter med er mye angstbasert. Å trene gir meg energi. Jeg blir mye gladere. SMS-ene jeg får fra Solvor, støttekontaktkoordinatoren i Gjøvik kommune, er også med på å motivere meg.

-Hvis jeg for eksempel en torsdag har en dårlig dag, og jeg får SMS fra henne, der hun ønsker meg velkommen på treningen dagen etter, blir det ikke så jeg lar den negative stemmen ta overhånd. I stedet begynner jeg å pakke treningsbaggen, erklærer hun.

De er glade for at de bor i Gjøvik, som har dette tilbudet.

-Psykisk helsearbeidere i Norge må ta innover seg den nye forskningen

-Folk i hele landet skulle fått denne muligheten. Når treningen er gratis, og du blir geleidet inn i det på den måten man gjør her, er det så lett å bli med.

-Jeg håper psykisk helsearbeidere over hele landet tar til seg den nye forskningen, som slår at fysisk trening har mange positive helsegevinster for personer som sliter psykisk, konstaterer Paulsen Stokke.

Føler seg ikke annerledes

-Ja, treninga er bra. Og så skader det heller ikke at en blir litt strammere i fisken, supplerer Halmstad Andersen og ler.

Men føler de seg utenfor, her de går i lokalet som er fullt av tilsynelatende spreke, vellykkede mennesker i supertight utstyr?

-Nei. De kan også slite med ting som ikke vises utenpå. Vi føler oss inkluderte her, sier de to.

SMS og frukt

Støttekontaktkoordinator i Gjøvik kommune, Solvor Sandmark, forteller at treningen koster støttekontaktbudsjettet i kommunen 35 000 kroner i året.

-Det er så verdt det! Vi ser at folk som opprinnelig ønsker seg en støttekontakt dropper det når de får være med på dette. Her får de både sosialt samvær og fysisk aktivitet i ett, sier hun.

Hver fredag er hun til stede på treningen og serverer frukt til de som vil ha etterpå. Hun opplever også at SMS-en hun sender ut til deltakerne dagen før er viktig.

-Da blir de lettere med.

Møter kjente

Hun ser at flere og flere blir ordinære medlemmer på treningssenteret etterpå, og at de finner seg til rette på en arena der de aldri trodde de kom til å trives.

Sandmark synes det er viktig å få til aktiviteter på arenaer der alle er.

-De blir litt støle og slitne og kan treffe på naboen i gangen og slå av en prat. Det blir en alminnelighet over det, og det er bra, sier hun.

Mer fysisk aktivitet, mindre vafler

Grunnen til at noen kommuner får til et godt fysisk aktivitetstilbud til folk som sliter psykisk, og andre ikke, tror hun henger mye sammen med interessen til de som jobber med psykisk helsearbeid i kommunen.

-Noen setter fysisk aktivitet høyt, andre har fokuset sitt helt andre steder. Men totalt sett tror jeg det kunne vært mer fysisk aktivitet og mindre vaffelspising i mange enheter, smiler hun.

-Man må jo gjøre forskjell på hverdag og helg!

Kulturnettverket i Oppland arrangerte nylig fagdag, der flere interessante foredrag sto på programmet. Les mer:

 

 

 

 

SOLVOR SANDMARK: Har tro på mer fysisk aktivitet og mindre vaffelspising i psykisk helsearbeid.(FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).
Kulturnettverket i Oppland
  • Består av ansatte fra den psykiske helsetjenesten i ti kommuner i Oppland, brukerorganisasjoner, DPS Gjøvik og Lillehammer og fra SI Reinsvoll.
  • Er delaktig i treningstilbud på treningssentra i Gjøvik, Raufoss, Hov og Lillehammer. Treningstilbudene til målgruppen består av en gratis time trening hver uke, med spinning og styrketrening.
  • Arrangerer aktivitets- og kulturtilbud til folk med rus- og psykisk lidelse i Gjøvik-Land-Toten-regionen og i Sør-Gudbrandsdal.
  • Tilbyr aktivitetsdager tilpasset årstider og lokale forhold. F.eks. arrangeres aktivitetsdag på Fastland i Gjøvik, fjelltur på Øyerfjellet, golf på Randsfjorden Golfpark og Vannsprut i Totenvika. Deltakerantallet ligger på mellom 50 og 100. Gode opplevelser, aktivitet, frisk luft og fokus på fornuftig kosthold gir mening og innhold i hverdagen.
  • Totalt trener mellom 50 og 80 brukere/ pasienter hver uke. Treningen bidrar til mye folkehelse for ei gruppe som ellers sliter med mye inaktivitet, ensomhet og symptomer.
  • Arbeidet i Kulturnettverket er interessant for forskning innen feltet psykisk helse/ fysisk aktivitet. For tiden skrives doktorgrad om emnet ved Norges Idrettshøyskole.

KILDE: kulturnettverk.no

Kommenter:

Mer om

fysisk.aktivitet kropp.i.psykiskhelsearbeid folkehelse helsefremming.og.forebygging salutogenese recovery nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen