Pårørende – en ressurs som må høres

Pårørende – en ressurs som må høres

Nyhetsreportasje / Publisert: 21. mars 2016.   Endret: 21. mars 2016

-Pårørendes omsorgsinnsats tilsvarer 110 000 årsverk. Vi trenger kreftene til pårørende også fremover, sier statssekretær Lisbeth Normann.

Lisbeth Normann

RIMELIGE KRAV: -Mitt inntrykk etter å ha reist rundt og søkt råd og innspill fra pasienter og pårørende er at de krav som blir stilt fra dem er rimelige, og ikke så vanskelige å innfri, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Lisbeth Normann. Foto: Gretha Evensen/napha.no.

RIMELIGE KRAV: -Mitt inntrykk...

Under en fagdag for pårørende i Stavanger nylig trakk statssekretæren frem viktigheten av at kommunene sørger for avlastningstiltak for pårørende, for at de skal kunne fungere som en ressurs. 

Vil være samarbeidspart

Normann viser til at regjeringen har valgt å sette pasienter og pårørende i sentrum når de jobber med stortingsmeldinger. Hun peker på Primærhelsetjenestemeldingen som viktigst for kommunene.

-Mitt inntrykk etter å ha reist rundt og søkt råd og innspill fra pasienter og pårørende er at de krav som blir stilt fra dem er rimelige, og ikke så vanskelige å innfri, sier hun.

Normann minner om at pårørende ønsker å være en samarbeidspart, en som bidrar med sin kunnskap inn i behandlingen av den som trenger helsetjenester.

-Om du som helsearbeider får tilgang til og systematisert pårørendes synspunkt og erfaringer, så får du tilgang til en kunnskap du ikke har, understreker hun.

-Må måle det vi gjør

Normanns innlegg inneholdt elementer fra regjeringens «Program for en aktiv og fremtidsrettet pårørendepolitikk», presentert i Stortingsmelding 29, Morgendagens omsorg.  

Programmet er bra, men vi må gjøre det konkret. Vi må prøve ut metodikken, måle det vi gjør, og vi må lære av hverandre, sier statssekretæren.

Inn i forskningen

Regjeringen vil ha inn mer bruker- og pårørendekompetanse i forskning. Ett grep er å kreve brukerinvolvering i forskning som krav for å få forskningsmidler.

-I Extrastiftelsens vurderinger av søknader på forskningsmidler vil dette være et endelig krav. Du kommer ikke videre i søknadsbehandling om du ikke som forsker har forholdt deg til reell pasient- og pårørendeinvolvering, sier hun.

Styrket lovverk

Endring av lovverket er et annet ledd i regjeringens pårørendesatsing hun trekker frem. Normann forteller at et forslag til endring av «Lov om helse og omsorgstjenester» nettopp har vært på høring. Kommunens plikt til opplæring og stønad til pårørende med særlig krevende omsorgsoppgaver skal lovfestes.

Anerkjennelse, respekt og støtte

Et annet viktig skritt i aktiv pasient- og pårørendepolitikk fra regjeringen er en anmodning til Helsedirektoratet om at kvalitetsindikatorer i helsetjenestene skal ta utgangspunkt i pasienter og pårørendes syn på hva som er viktig.

-Det som er viktig i møtet mellom pårørende og dere helsearbeidere er anerkjennelse, respekt og støtte, sier Normann.

240 engasjerte deltakere lyttet da statssekretæren talte under fagdagen om pårørende. Arrangør var Fylkesmannen i Rogaland, og blant deltakerne var Universitetet i Stavanger, Pårørendesenteret, KS og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester.

Mer om

Nyheter Pårørende

Les også

Publisert: 10/9/2015
Spill av video

Bli Norges beste pårørende-kommune

Publisert: 16/9/2015

-Hva er viktig for deg, spør 61 kommuner

Publisert: 13/1/2016

Lager pårørendesenter på nett

Publisert: 29/2/2016

Ytringsfrihetspris til modig stemme

Publisert: 01/7/2016

-Altfor mange pårørende har slitt seg ut