Publisert: 21. mai 2016.   Endret: 22. mai 2016
Arman Vestad med barnevogn

A4 ER FINT: -Selv om jeg bærer preg av å ha levd et tøft liv velger jeg å se bort fra de defektene, og tenker at livet kunne vært så fryktelig mye verre. Fravær av frykt og dårlig helse er det beste. For meg er det å leve et A4-liv det fineste jeg kan tenke meg, sier Arman Vestad. Foto: Roald Lund Fleiner/napha.no

Fra smaken av asfalt til hverdagshelt

Fra smaken av asfalt til hverdagshelt

Møtet med en politimann som var mer opptatt av å redde livet hans enn å arrestere ham, ble et vendepunkt for den nå NAV-ansatte Arman Vestad.

-Politimannen skulle arrestere meg, men i stedet ble han sittende og prate med meg. Jeg husker ikke så mange av ordene, jeg var ikke nok til stede på grunn av rus. Men det festet seg et inntrykk av omsorg og tilstedeværelse. Politi og kriminell er så sterke ytterpunkter at når det først blir en connection, så blir det veldig sterkt, sier Vestad.

Delte sin historie med kollegene

Hendelsen er fra 2001. Femten år senere delte Vestad sin historie med 100 kolleger i NAV i Trondheim, gjennom foredraget «Fra smaken av asfalt til hverdagshelt».

-Relasjonen min til de jeg jobber med blir aldri den samme igjen, fordi de nå vet om historien min, smiler han lurt.

-Samtidig er det godt også. Klarer jeg å få de 100 som var der til å legge litt ekstra innsats i én person så er det en formidabel effekt, mener 42-åringen.

-Mange gjør en fantastisk jobb

Selv møtte han flere i hjelpeapparatet som la inn en slik ekstra innsats. Han beskriver dem som hverdagshelter.

-Det er viktig for meg å få kreditert alle som jobber i NAV og andre hjelpeinstanser, og få frem at mange av dem gjør en fantastisk jobb, svarer Vestad, på spørsmål om hvorfor han valgte å fortelle historien sin.

Gjeldsrådgiver med gjeldserfaring

I dag jobber han selv i NAV, som en litt utradisjonell gjeldsrådgiver.

-Jeg hadde nesten to millioner i inkassogjeld, så jeg vet hva det vil si å ha dårlig råd. Når jeg forteller om at jeg har hatt økonomiske problemer selv har det god effekt for å oppnå innpass og troverdighet, sier han.

Se bak fasaden

Han oppfordrer de som jobber med mennesker som sliter med livet sitt til å se bak fasaden.

-Det kan være positive prosesser på gang på innsiden selv om det ikke ser sånn ut fra utsiden. Det å uttrykke svakhet, at man trenger noe fra andre, er noe av det vanskeligste for menneskene å innrømme, mener Vestad.

-Min tidligere «bransje» er kanskje aller verst når det kommer til det å be om hjelp og det å se mottagelig ut for hjelp. Man er kriminell, ser skummel og sur ut, skal ikke snakke, og er kanskje vanskeligst å hjelpe. Men også for andre er det vanskelig å be om hjelp, både arbeidsledige, de som har opplevd samlivsbrudd og andre ting, sier han.

Han mener derfor at man som hjelper bør tenke at får du ikke napp første gangen, så får du det kanskje andre gangen.

-Man må fortsette å mørne og ikke gi opp, oppfordrer han.

-Det er alltid håp

På Tyrili ble han fortalt at det finnes ingen håpløse personer, bare situasjoner som kan virke håpløse.

-Enhver situasjon er forskjellig. Men uansett situasjon vil det ikke skade å slippe noen inn i livet, og ta i mot hjelp. Det kan være skamfullt og nedverdigende, men alternativet er så mye verre. De i NAV og andre hjelpeinstanser jobber der for at de ønsker å hjelpe folk, og deres viktigste jobb er etter min mening å formidle at det alltid er håp, sier Vestad.

Ville tilhøre en flokk

For Vestad gikk veien inn i kriminalitet og rus gradvis. Som streit ung familiefar på den ene siden, og dørvakt med kontakt inn i kriminelle miljøer på den andre siden, levde han et dobbeltliv. Penger og respekt var noe han alltid hadde higet etter. Livet som dørvakt og etter hvert kriminell ga ham begge deler.

-Den røde tråden gjennom hele min historie er pengenes betydning for meg. Jeg ble glad i penger allerede som ungdom, for med penger fikk jeg til å bli akseptert. Jeg kommer fra en øy utenfor Molde, og opplevde å bli noe terget på ungdomskolen inne i byen. Jeg kjøpte meg vennskap, sier Vestad.

Følelsen av å bli sett og bety noe for andre var noe han fortsatte å skaffe seg gjennom penger.

-Per Fugelli har et fint uttrykk om å tilhøre en flokk. Jeg jobbet som dørvakt i Molde, og fikk da både penger, respekt og venner som ikke var mors beste barn, forteller han.

Skjedde gradvis

Vestad mener han er et eksempel på at tilfeldigheter kan få ting til å gå galt for et menneske.

-Jeg hadde en veldig bra oppvekst med fire søsken. Ingen av dem har hatt problemer. Jeg var på feil sted til feil tid, og tenkte at det å prøve litt kan ikke skade. Økningen skjedde gradvis, så da merket verken jeg eller omgivelsene det i starten. Holdningene og moralen flyttes bare ett steg av gangen, for at du skal klare å forsvare det for deg selv. Du går til folk som har de samme synspunktene som deg selv. Jeg trodde til slutt at det var helt vanlig at alle tok en ecstasy-tablett. Jeg spurte heller de som var litt til høyre for meg enn de streite om dette, de ville sagt nei, sier han.

Forebygging i skolen

Han mener ungdommers vei inn i rus og kriminalitet kan komme snikende.

-Man bør derfor ha noen punkter for realitetssjekk underveis. Det kan være at skolene har foredragsholdere som meg eller andre som har vært gjennom en forandring. At de kan reise rundt å snakke om dette ser jeg som viktig forebyggende arbeid. Foreldre må dessuten ha en årlig prat med barnet sitt. Fra ungdomsskole i hvert fall, mener han.

-Blir innhentet

Det første møtet med kriminalitet og rus opplevde han som en slags «befrielse».

-Det var mye positivt i den forstand at det å ruse seg er jo godt i utgangspunktet. Og det å slippe ansvar. Jeg hadde vært i en familiesituasjon hvor det var mye ansvar, og levd et dobbeltliv ganske lenge. Det var komplisert å dekke til. Når jeg først tok steget og ble heltidskriminell så var det mye godt ved det, forteller Vestad, som sier han vet det kan høres underlig ut.

Etter en stund snudde det.

-Så blir du innhentet ved at rus gjør deg sliten både psykisk og fysisk. Du flytter noen grenser for deg selv. Grunnholdninger som du har med deg fra oppvekst og oppdragelse flyttes så mye at det blir ubehagelig. Rusen ruser bort disse dårlige følelsene, men ikke nok, sier han.

Den vanskelige veien tilbake

Han forstod at han ikke ville bli gammel om han ikke klarte å komme seg ut av kriminaliteten og rusen.

-Men jeg trodde ikke at jeg ville klare det. Jeg trodde ingen andre enn de i mitt miljø brydde seg om meg, og at det å flytte over til det vanlige livet, som outsider, ville bli vanskelig. Jeg klarte det ikke alene heller. Det var her møtet med både den nevnte politimannen og en fengselsinspektør mens jeg satt inne, kom inn i bildet, sier han.

Det var en stor snuoperasjon han måtte gjennom: Å reparere helsen og forholdet til familien, bygge et helt nytt nettverk, komme i gang med jobb og skole, snu opp ned på hele tankegangen sin, håndtere stor gjeld uten kunnskap om penger, begynne å se annerledes på seg selv.

-Det å ha andre rundt meg som så min kraft og mine ressurser, som støttet og investerte i meg som person, var helt nødvendige faktorer for å lykkes i denne lange livskampen, sier han.

Priser A4-livet

Nylig ble han pappa for første gang i sitt nye forhold, og for andre gang totalt.

-Kona er også en hverdagshelt for meg. Hun støtter meg, også på dager hvor jeg kjenner på følelser fra gamlelivet som dukker opp med jevnlige innslag, sier Vestad.

Han beskriver livet sitt nå som kjedelig, vanlig og herlig.

-Alt skal være så vellykket nå, men for meg er det å leve et A4-liv det fineste jeg kan tenke meg. Selv om jeg bærer preg av å ha levd et tøft liv velger jeg å se bort fra de defektene, og tenker at livet kunne vært så fryktelig mye verre. Fravær av frykt og dårlig helse er det beste. Jeg har en meningsfull jobb, og bidrar med noe overfor andre, sier han.

Arman Vestad holder foredrag for NAV-ansatte

DELTE SIN HISTORIE: -Det er viktig for meg å få kreditert alle som jobber i NAV og andre hjelpeinstanser, og få frem at mange av dem gjør en fantastisk jobb, sier Arman Vestad. Nylig delte  han sin historie med et hundretalls kolleger i NAV. Foto: Siri Bjaarstad/napha.no.

LANG REISE: -Jeg trodde ingen andre enn de i mitt miljø brydde seg om meg, og at det å flytte over til det vanlige livet, som outsider, ville bli vanskelig, sier Arman Vestad.
Arman Vestad hjelper nå andre ut av gjeldsproblemer, gjennom rådgivning inspirert av TV-programmer som Luksusfellen.

Kommenter:

Mer om

reportasjer recovery arbeid.og.psykisk.helse

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen