Publisert: 05. oktober 2018.   Endret: 05. oktober 2018
Reidun Hobbesland og Arnfinn Gullbrekken

HUMOR: – Ofte er det bagateller som gjør at ting oppstår. Når vi får inntatt metaperspektiv og sett på det utenfra, så klarer mange å se det i et komisk lys, sier Arnfinn Gullbrekken (t.h.). Her med kollega Reidun Hobbesland. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no

Lærer folk å mestre sinne

Lærer folk å mestre sinne

– Det å vite at vi utgjør en forskjell, er vår drivkraft, sier Reidun Hobbesland og Arnfinn Gullbrekken. De driver sinnemestringskurs som del av Mestringstilbudet i Trondheim.

Kurset er et av 18 ulike tilbud som ligger innunder Mestringstilbudet.

– Jeg opplever at kursopplegget gir resultater. Tilbakemeldingene er veldig ålreite. Vi jobber med ting som folk ikke er stolte av å ha drevet med, sier Gullbrekken.

Sinnemestringskurset er gruppebasert og går over ti uker med tre timers sesjoner hver gang.

– Vi er bevisst på å gi folk hjemmeoppgaver, sier Hobbesland.

Verktøy mot negativ spiral

På kurset lærer deltakerne om sammenhengen mellom hendelser, tanker, følelser og handling.

– Mange er i en syklus der det oppstår en situasjon, de får negative tanker, som leder til vonde følelser og kroppssymptomer og munner ut i sinne eller vold, sier Gullbrekken.

På kurset lærer de å ta en time-out når de negative tankene kommer, stoppe opp og gi seg selv alternative beskjeder.

– I stedet for vold klarer de å snu de negative tankene og oppleve å mestre situasjonen, sier Gullbrekken.

På akkord med seg selv

Han forteller at mange som utøver vold, er unnvikende i kommunikasjonen og lite selvhevdende.

– Kvinner til menn som utøver vold, sier ofte at mennene er så snille. De er ofte lite selvhevdende og sier ja mandag til torsdag. Så tar de en øl fredag, og da er begeret fullt etter å ha sagt ja på ting de egentlig ikke synes er greit, sier Gullbrekken.

På kurset jobber de derfor med å være klar på egne behov og å sette grenser.

– Blant annet ved å sette ord på et større spekter av følelser. Det å fylle på med positiv energi vektlegger vi også. Treffe kompiser, dyrke hobbyer, ivareta egen kropp og fysiske helse er eksempler, sier han.

Les også på napha.no: Fastlegene hovedporten inn til psykisk helsehjelp

Ketchup-effekt

Han peker på at menn ofte er trege til å begynne å snakke.

– Men når de først begynner, tar det ingen ende. Da må vi sparke dem ut døra, spøker han.

Førte til nytt tilbud

Mestringstilbudet i Trondheim baserer tilbudene sine på brukernes tilbakemeldinger og behov. Ut av sinnemestringskurset kom det for eksempel et behandlingstilbud for mennesker som bruker anabole steroider.

– Mange som kom inn på sinnemestring, hadde problemer ned anabole steroider. De måtte av steroidene før man kunne jobbe med sinnemestring, for de er så potensielt voldelige når de går på dop. Vi fikk midler fra Helsedirektoratet, startet opp et terapitilbud og laget en håndbok om behandling av problemer med anabole-androgene steroider, sier Hobbesland.

– Ny hverdag

En av deltakerne forteller at han har fått en bedre hverdag, og nye måter å tenke på, etter å ha deltatt på sinnemestringskurset.

– Det var dager da jeg kunne bli forbannet for hver minste ting. Gjennom kurset lærte jeg å stoppe, og puste, når jeg ble irritert, og spørre meg selv om det er verdt å bli sint for den tingen der. Jeg har ikke hatt raseriutbrudd siden kurset for snart ett år siden, sier han.

– Går automatisk nå

Sinnemestring handler ikke om ikke å bli sint, men om å mestre sinnet sitt, poengterer han.

– For meg går likevel alt automatisk nå, jeg gidder ikke bruke energi på å være sint lenger. Det som irriterte meg før, gjør ikke det lenger, sier han.

Nyttig med gruppe

Nye måter å se ting på har hjulpet.

– Jeg kunne bli veldig irritert i trafikken, for eksempel. Nå bryr jeg meg ikke slik som før.

Å være i gruppe med andre med sinnemestringsproblemer synes han var veldig nyttig.

– Jeg fortalte om opplevelser og fikk input fra de andre, ting jeg ikke hadde tenkt på selv. Jeg kunne både kjenne meg igjen i andre og lære av dem. Jeg tror ikke det hadde fungert like godt uten gruppe, sier han.

Må ville det

Han mener motivasjon er svært viktig.

– Innser du selv at du må gjøre noe med sinnet ditt, så prøver du også, sier han.

Arnfinn Gullbrekken

SYKLUS: – Mange er i en syklus der det oppstår en situasjon, de får negative tanker, som leder til vonde følelser og kroppssymptomer og munner ut i sinne eller vold, sier kursleder Arnfinn Gullbrekken.

TIME OUT: – Det var dager da jeg kunne bli forbannet for hver minste ting. Gjennom kurset lærte jeg å stoppe, og puste, når jeg ble irritert, og spørre meg selv om det er verdt å bli sint for den tingen der, sier en tidligere kursdeltaker. En sinnemestringssirkel brukes som pedagogisk verktøy til hjelp for kursdeltakerne.
Forside lavterskelhefte
Last ned nytt NAPHA-hefte ved å trykke på bildet. Denne artikkelen er del av heftet.

Kommenter:

Mer om

lavterskeltilbud

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen