-Sørg for at psykologen ikke plasseres på et kontor for å jobbe alene! Psykologforeningens leder kommer med 10 råd som kan gjøre det lettere å få ansatt psykologer i kommunene.
PÅ SEMINAR FOR FYLKESMENN OG KOMPETANSEMILJØ: -Psykologene bør plasseres slik at de kan være en ressurs for alle de ulike tjenestene. Det er i det tverrfaglige samarbeidet kommunene får best nytte av psykologkompetansen, sier Tor-Levin Hofgaard.
PÅ SEMINAR FOR FYLKESMENN OG KOMPETANSEMILJØ: -Psykologene bør plasseres slik at de kan være en ressurs for alle de ulike tjenestene. Det er i det tverrfaglige samarbeidet kommunene får best nytte av psykologkompetansen, sier Tor-Levin Hofgaard.
- Psykologene bør fra dag en inn i teamet og jobbe i tverrfaglig samarbeid i kommunene!
Det sa Tor Levin Hofgaard, leder i Psykologforeningen, da han holdt innlegg på arbeidsseminar for Fylkesmenn og kompetansentre innen rus- og psykisk helsefeltet på Gardermoen i dag, 14. September, 2016.
Hofgaard representerer 90 % av alle landets rundt 9000 psykologer. Fortsatt jobber en svært liten andel av dem i kommunene, mens de fleste er ansatt andre steder, for eksempel i spesialisthelsetjenesten. Fra 2016 har Fylkesmannen i de enkelte fylkene overtatt forvaltningen av tilskuddordningen knyttet til satsingen Psykologer i kommunene fra Helsedirektoratet.
-Evalueringsrapporten om de modellene som ble prøvd ut i kommunene, viste blant annet at psykologene som ble samlokalisert med fastlegene, gjerne utviklet et godt samarbeid der, men ble sittende å jobbe individuelt med pasienter i terapi på kontoret. Tvert i mot, bør psykologene plasseres slik at han eller hun kan komme alle kommunens tjenester til nytte, sa Hofgaard.
1. La psykologen være del av et team
Tor-Levin Hofgaard anbefaler kommunene å legge til rette for at psykologene kommer inn i teamarbeid.
-Jeg liker teamtenkningen i primærhelsemeldingen, altså «en dør inn» – der alle kommunens kjernetjenester samhandler i en tverrfaglig teamorganisering der alle kjenner hverandre. Det at sosionomer, psykologer, leger og sykepleiere klarer å tenke helhetlig for å finne løsninger, er viktig. Det er slik kommunene får nytte av psykologkompetansen, sier han til napha.no.
2. La psykologen jobbe forebyggende
-Psykologer i kommunen bør ikke minst jobbe med drivkreftene, det vil si alt det som skaper psykiske problemer.
Tor-Levin Hofgaard anbefaler Fylkesmennene å lese Psykisk helse i alt vi gjør - men hvordan? , en veileder i psykologisk folkehelsearbeid, som Psykologforeningen har utgitt. Denne veilederen gir nyttig bakgrunnskunnskap for alle som tenker på å søke etter og på å forberede teamet som allerede jobber i kommunen på godt og interessant samarbeid med psykologene.
3. Føle seg velkommen
-Ønsk psykologene velkommen! Gi teamet som allerede jobber i kommunen en introduksjon om hva psykologen skal jobbe med, sier Hofgaard.
4. La psykologstudenter ha praksis i kommunen
-Å tilby psykologistudenter praksisplass i kommunen er lurt. Det er et første skritt for å tiltrekke seg kompetansen. Det er også en måte å påvirke universitetene på, slik at de innretter utdanningen mer mot arbeid i kommunene, sier Hofgaard.
5. Tydelige roller og oppgaver
-Gi psykologene tydelige roller og oppgaver. Helsedirektoratet peker på mange områder der psykologkompetansen er viktig, men pass på å ikke legge alle disse funksjonene på en og samme person, råder Hofgaard.
6. Tenk utradisjonelt
Hofgaard oppfordrer også til å trekke psykologen inn i arbeid som ikke tradisjonelt forbindes med yrkesgruppen.
-Få tenker på at psykologer kan nyttige i arbeidet med å planlegge en barnehage, men det kan de!
7. Tilby videreutdanning
Mange frykter at psykologene som rekrutteres vil slutte igjen, eller at de vil kreve å få spesialisere seg. Hofgaard råder kommunen nettopp til å stimulere til videreutdanning og etterutdanning.
-I Psykologforeningens utdanningsportefølje finnes spesialisering innrettet spesielt for psykologers arbeid i kommunen. (LENKE)
8. Tilby veiledning
Psykologene har også selv nytte og behov for veiledning i arbeidet.
-For at psykologene skal komme til kommunen, og bli der, er det lurt å tilby veiledning, mener Hofgaard.
9. Nettverk viktigst
-Du klarer ikke å rekruttere og beholde en psykolog, dersom ikke psykologen får muligheten til å være en del et faglig nettverk. Betydningen av faglig kontakt - og utviklingsmuligheter - gjør derfor nettverk til noe av det viktigste du kan tilby en psykolog, sier Hofgaard.
10. Gjøre en forskjell
-Lønn kommer med, men er ikke det viktigste. Hvis du får frem budskapet om at psykologen (e) skal bidra til å skape en bedre kommune for alle, så er dette noe jeg tror mange psykologer vil tenne på, sier Hofgaard.
Muligheten til å gjøre en forskjell kan altså være et bedre lokkemiddel enn å friste med spektakulær natur og fallskjermhopp.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?