Maria Bonnevie spiller moren i filmen Føniks, som har premiere 12.oktober. Den handler om barn av foreldre med psykiske helseproblemer.
MÅ KLARE SEG SELV: Søsknene Bo og Jill må klare livet i stor grad på egenhånd, i filmen Føniks som har premiere 12. oktober. FOTO: Euforia film.
MÅ KLARE SEG SELV: Søsknene Bo og Jill må klare livet i stor grad på egenhånd, i filmen Føniks som har premiere 12. oktober. FOTO: Euforia film.
Føniks foregår i Oslo i dag og strekker seg over fem dager. Jill og lillebroren Bo vokser opp hos sin mor som ikke mestrer omsorgsrollen, og barna må ta ansvar i altfor ung alder. De har måttet lære seg å håndtere moren Astrids (Maria Bonnevie) plutselige humørsvingninger og skjøre selvtillit.
-Føniks handler først og fremst om barn som må ta voksenrollen i for ung alder, sier regissør Camilla Strøm Henriksen.
Henriksen bygger filmen i stor grad rundt personlige erfaringer.
-Jeg vokste opp med å måtte ta mye ansvar i barndommen og ungdommen. Jeg hadde en yngre bror og vi bodde sammen med moren vår, som var psykisk ustabil. Foreldrene våre var skilt og far var stor sett fraværende. Mye av tilværelsen dreide seg om å få familien til å fungere, forteller hun.
Napha.no kommer tilbake med et lengre intervju med regissøren etter premieren, som er 12. oktober.
Moren i filmen spilles av Maria Bonnevie, mens faren spilles av Sverrir Gudnason. Sistnevnte er kjent fra blant annet Wallander-serien. Søsknene Bo og Jill er filmens hovedpersoner.
17. oktober deles prisen Årets pårørendekommune ut av helseminister Bent Høie. Det er blitt nominert nærmere 100 kommuner, for deres arbeid rettet mot pårørende til mennesker som har psykiske eller andre problemer. Ålesund vant i fjor, som var første året prisen ble delt ut. NAPHA er blant flere aktører som står bak prisen.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?