Publisert: 17. februar 2016.   Endret: 18. februar 2016
Dagrunn Sømme

SATSER PÅ BRUKERKOMPETANSE: Dagrunn Sømme, leder i Housing First-teamet i Sandnes og i FACT-teamet som skal starte opp. Foto: Møyfrid Kjølsdal/napha.no.

Vil ha de som selv har erfart

Vil ha de som selv har erfart

84 prosent av psykisk helse- og rustjenestene i norske kommuner har ikke ansatte som selv har vært brukere av slike tjenester. Men i Sandnes søker de nå etter sin fjerde erfaringskonsulent.

-Erfaringskonsulenten ser tegn raskere enn oss som har lest oss til det, og vet at ikke alt er gjort på et blunk. Samtidig er de bærere av håp, sier leder for Housing First-teamet i Sandnes, Dagrunn Sømme.

-Ser situasjonen til brukeren 

Sømme er klar på at det å ha brukerkunnskap er en reell og verdifull kompetanse, som psykisk helse- og rustjenestene har bruk for. Sandnes etablerer nå også et FACT-team, og Sømme søker etter erfaringskonsulent til å jobbe der.

-Jeg ønsker brukerkunnskapen fordi den som har brukerkunnskap har en annen kompetanse, og ser situasjonen til brukeren fra et annet ståsted, sier hun.

-Vil overbevise

Sømme får midlene til å ha erfaringskonsulenter gjennom å søke prosjektmidler. Etter at de tre årene med prosjektmidler er over ønsker hun å få faste stillinger ut av det.

-Jeg vil overbevise folk der ute om at det er liv laga, at vi trenger denne kompetansen i kommunen, sier hun.

-Alle har vi vår bakgrunn

Hun er heller ikke redd for at erfaringskonsulentene skal bli som alle de andre - at deres spesialitet skal forsvinne i møtet med de fagansatte.

-Alle har vi vår bakgrunn, både faglig, relasjonelt og personlig – uansett ser vi ting ut fra hvert vårt ståsted. Det gjør ingenting at vi lærer av hverandre – det er udelt positivt, mener Sømme.

Må være villig til å bruke erfaringskunnskapen

Hun gleder seg også til å lyse ut etter for eksempel en sykepleier med erfaringskompetanse, men som da må være villig til å bruke denne erfaringskompetansen.

- Vi må ikke være så skeptisk til å ansette personer uten høyskoleutdanning, og for meg som som leder er det viktig å jobbe for stillinger med erfaringskompetanse, understreker hun.

ANSATTE MED BRUKERERFARING

 

I 100 råd som fremmer recovery anbefales det å rekruttere ansatte med brukererfaring i de psykiske helsetjenestene.

I Norge mangler de fleste kommunene ansatte med slik erfaring.

 

Kommenter:

Mer om

kompetanseutvikling brukeransettelser housing.first nyheter brukermedvirkning act-.og.fact-team

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen